SECTII SI PAVILIOANE SECȚIA DERMATO-VENEROLOGIE 2

 

Psoriazisul si componenta ei, artrita psoriazica

         Psoriazisul este o boala dermatologica cronica care determina o crestere rapida exagerata a celulelor pielii, avand ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate (hipercheratozice), albicioase. Aceste leziuni pot varia ca dimensiuni si au o localizare preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mainilor, picioarelor si regiunii sacrale (partea inferioara a spatelui).

         Artrita psoriazica poate sa apara fie in completarea taboului clinic al psoriazisului cutanat, fie independent de acesta, fiind o boala autoimuna, care afecteaza ligamentele si tendoanele, fascii si articulatii si care poate sa apara chiar si in lipsa componentei tegumentare (psoriazisul clasic). Cercetările întreprinse pe parcursul a zeci de ani nu au putut elucida cauzele și mecanismele de apariție a bolii. În ultimul timp s-au adus unele argumente în favoarea originii genetice, modul de transmitere nu a fost precizat.

         Artrita psoriazica apare cel mai des intre 35 - 55 de ani, insa poate la fel de bine sa afecteze pacienti mai tineri sau mai in varsta.
 

 

Dr. Olteanu Rodica - medic primar dermato-venerologie (despre psoriazis)

Conf. dr. Baicus Cristian - medic primar boli interne - sef sectie medicala II (despre artrita psoriazica)

Material preluat cu acordul sensotv

 


Secții din spital:

A.T.I. 1 A.T.I. 2 Ortopedie A.T.I. 2 Chirurgie CHIRURGIE GENERALĂ   CLINICA CHIRURGIE GENERALĂ   CARDIOLOGIE   CHIRURGIE PLASTICĂ  DIABET ȘI NUTRIȚIE    DERMATO-VENEROLOGIE 1    DERMATO-VENEROLOGIE 2    HEMATOLOGIE  DERMATOLOGIE COPII   GASTROENTEROLOGIE    MEDICINĂ INTERNĂ 1    MEDICINĂ INTERNĂ 2    MEDICINĂ INTERNĂ 3  NEUROLOGIE 1    NEUROLOGIE 2    ONCOLOGIE    ORTOPEDIE 1   ORTOPEDIE 2   NEUROCHIRURGIE - Chirurgie spinală NEUROCHIRURGIE     PNEUMOLOGIE    RECUPERARE MEDICALĂ      REUMATOLOGIE    UROLOGIE    PARAZITOLOGIE   MEDICINA MUNCII (Boli Profesionale)